top of page

Göz Kırma Kusurlarında Kullanılan Lazer Tedavi Yöntemleri ( Göz Çizimi) Nelerdir?

Güncelleme tarihi: 21 Eki


göz çizimi yöntemleri
göz çizimi yöntemleri

Günümüzde miyop, hipermetrop ve astigmat kırma kusurlarında kullanılan pek çok lazer yöntemi ( göz çizimi ) bulunmaktadır. Bütün yöntemlerdeki amaç, kişiyi gözlükten kurtarıp uzak ve yakın mesafeleri daha net görmesini sağlamaktır. Bunlardan en sık kullanılan, çoğumuzun da duyduğu yöntemler olan PRK, Lasik, iLasik, Smile, No Touch lazerden bahsedeceğiz. 

 

PRK (İlk Göz Çizimi) Lazer Yöntemi

Miyop, hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusurlarının tedavisinde ilk kullanılan refraksiyon cerrahisidir. Günümüzde çok daha farklı teknolojiler, farklı yöntemler olsa da bazı durumlarda hâlâ kullanılmaya devam edilen yöntemlerden biridir. PRK lazer, kornea kalınlığı Lasik tedavisi için uygun olmayan kişilerde daha çok tercih edilir. Bu yöntemde, korneanın en üstündeki epitel doku sıyrılarak alttaki dokuya lazer uygulaması yapılır. Sıyrılan epitel doku, daha sonra tekrar korneanın üzerine örtülür. Oldukça kısa süren lazer uygulamasından sonra ortalama 1-2 gün ağrı, yanma, batma gibi şikayetler görülebilir. Başlarda görme düzeyi bulanık olur, 3-4 haftalık bir süreçten sonra görme düzeyi normale döner. 

 

Lasik Lazer Yöntemi

Lasik tedavisi; miyop, hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusurlarının tedavisinde en çok bilinen ve tüm dünyada yaygın bir biçimde kullanılan yöntemdir. Lasik tedavisinin uygulanabilmesi için gözde bulunan kırma kusurlarının ve göz yapısının bu yönteme uygun olması şarttır.


Mikrokeratom adı verilen özel bir cihazla korneanın üzerinden ince bir tabaka (flep doku) kaldırılır, altta kalan dokuya Excimer lazer uygulanarak kornea yeniden şekillendirilir. Daha sonra flep eski yerine yerleştirilir. Lazerden sonra gözlerde birkaç saat batma, sulanma, hassasiyet gibi şikayetler görülebilir. Birkaç hafta içerisinde görme düzeyi normale dönmeye başlar. 

 

iLasik Lazer Yöntemi (Laser Assisted insitu Keratomilluesis)

iLasik lazer yönteminde, kornea kesilmeden “intralase” adı verilen lazerle flep oluşturulmaktadır. Kornea flebi temassız oluşturulduğu için daha hızlı iyileşme gerçekleşir ve operasyon sonrası şikayetler daha kısa sürer. NASA, astronotlarının ve ABD ordusu, savaş pilotlarının iLasik olmalarına onay vermektedir. Bu da bizlere iLasik yönteminin son derece güvenli ve görme kalitesini önemli ölçüde artırdığını göstermektedir. iLasik sonuçları, öngörülebilirliği ve hasta memnuniyeti oldukça yüksek bir yöntemdir. 

 

Smile Lazer

En son geliştirilen lazer teknolojisi olan Smile lazer; kırma kusurlarından miyop ve astigmat tedavisi için sıklıkla uygulanan, en güvenilir ve başarılı sonuçlar veren, bıçaksız lazer tedavi yöntemidir. Smile lazer yönteminde, Lasik yöntemindeki gibi flep adı verilen kornea tabakası kaldırılmaz. Bu sayede flep doku kaynaklı komplikasyonlar da beklenmez. Özellikle basınca ve darbeye maruz kalma riski olan ve ince korneaya sahip hastalar için oldukça uygundur. Lazer yöntemleri arasında en küçük kesili yöntem olduğu için daha az kornea siniri etkilenir ve göz kuruluğu ihtimali düşüktür. Bu gibi nedenler, Smile lazer yöntemini daha risksiz ve güvenli bir lazer yöntemi haline getirmektedir. İşlemden 3-4 gün sonra görme düzeyi normale dönmeye başlar. 

 

No Touch Lazer

No Touch (Trans PRK) lazer; göz yapısı uygun kişilerde miyop, hipermetrop ve astigmat kırma kusurlarının tedavisinde kullanılan lazer tedavi yöntemlerinden biridir. Bu tedavide göze dokunulmaz, herhangi bir cihaz teması olmaz. Lazer cihazından çıkan ışınlarla göze doğrudan tedavi yapılır. Retinasında yırtık olan ve yırtığa meyilli hastalara da uygulanabilen bir yöntemdir. İşlem sonrası ortalama 2 gün gözlerde yanma, batma gibi şikayetler olabilir. 1-2 ay içerisinde görme düzeyi normale döner. 

 

Göz lazer tedavi yöntemlerinden hangisinin sizin için en iyi yöntem olduğuna kapsamlı bir göz muayenesi yapılarak; göz yapısı, hangi göz kusuruna sahip olduğunuz, bu kusurların derecesi, başka sağlık problemlerinizin olup olmadığı, yaş faktörü gibi kriterler değerlendirilerek göz doktorunuz tarafından karar verilir. 

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page