LASIK NEDİR?
Lasik, günümüzde odaklanma kusurlarının tedavisinde en sık kullanılan yöntemlerden birisidir. Bu yöntem 18 yaşını dolduran ve son 1 yıl içerisinde gözlük numarasında herhangi bir değişiklik olmayan hastalar için uygundur. Lasik tedavisinin uygulanabilmesi için gözde bulunan kırılma kusurlarının ve göz yapısının bu yönteme uygun olması şarttır. Bu nedenle lasik tedavisinden önce tüm hastalara ayrıntılı bir biçimde göz muayenesi yapılmakta ve kornea tabakası da detaylıca incelenmektedir. Günümüz teknolojisi ile lasik yöntemle 10 derece kadar miyop, 6 dereceye kadar da hipermetrop ve astigmat rahatsızlıkları tedavi edilebilir.
Lasik, kırma kusuru bulunan göz kusurlarının tedavi edilmesinde en sık başvurulan lazer tedavi yöntemidir. Bu yönteme kısaltmış olarak “lasik” denmektedir. Lasik başta ülkemiz olmak üzere tüm dünyada çok yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. 10 yılı aşkın bir süredir bu uygulama ciddi anlamda kullanılmakta ve hastaların iyileşmesini sağlamaktadır. Günümüzde Amerika Birleşik Devletleri’nde her sene yaklaşık olarak 600 bin kadar hastaya Lasik tedavisi uygulanmaktadır. Türkiye’de ise bu sayı resmi olmamakla birlikte 30 bin civarındadır.
LASIK KİMLERE UYGULANAMAZ?
Lasik tedavisi belli başlı durumlarda olan kişilere uygulanamamaktadır. Bunlar şu şekilde listelenmektedir:
-
18 yaşın altında olanlar
-
Keratakonu rahatsızlığı olanlar
-
Kornea yapısında yapısal bir bozukluk olanlar
-
Kornea kalınlığının belirli limitin altında olanlar
-
Şiddetli bir biçimde göz kuruluğu çekenler
-
Diyabet hastaları
-
Romatizmal hastalıkları olanlar
-
Hamile kadınlar
-
Emziren kadınlar
-
Gözünde katarakt enfeksiyon ve glokom gibi rahatsızlıkları olanlar
LASIK TEDAVİSİ NASIL YAPILMAKTADIR?
Lasik tedavisi yapılmadan önce uzman doktorlar hastanın bu tedaviye uygun olup olmadığını anlamak için bir muayene gerçekleştirmektedir. Bu göz muayenesinden sonra tetkikler yapılır ve durum değerlendirilir. Sonrasında eğer hasta uygunsa ameliyat hakkında bilgilendirilir ve randevu verilir. Randevu günü hasta tekrar kontrol edilerek lazer odasına alınır. Öncelikle gözdeki saydam tabaka damlayla uyuşturulur ve “intralase” adı verilen lazerle ince tabaka kaldırılır. Bu işlem sırasında hasta gözünde baskı hissetse de herhangi bir ağrı duymaz. Bununla beraber daha sonra hastanın kırmızı ışığa bakması söylenir ve bu şekilde lasik tedavisi başlar. Cihazda yer alan eye-tracker sistemi hasta gözünü oynatsa dahi gözü takip edebildiği için tedavide herhangi bir aksaklık çıkmaz. Bu işlemler tamamlandıktan sonra hastaya bir gecelik koruyucu gözlük verilir. Hasta ertesi günü günlük yaşantısına rahatlıkla dönebilmektedir.
AMELİYAT SONRASI NELER YAŞANIR?
Lasik ameliyatı işlemi ağrısızdır. Ancak ameliyat sonrasında hafif bir ağrı hissedilebilir. Ağrıyı azaltmak amacıyla doktor ağrı kesici verebilmektedir. Bununla beraber lazerden sonraki 2 saat boyunca gözde yanma, batma ve sulanma yaşanabilir. Lasik sonrasında gözün beyazında kızarıklık olabilmektedir. Bu kızarıklık herkeste farklı derecede olur ve yaklaşık 15 gün sonra tamamen kaybolur. Ameliyattan sonra genellikle birkaç gün içinde normal aktiviteler kolay bir biçimde gerçekleştirilebilmektedir. Bunun dışında gözün görüşündeki tam netleşme 6 hafta sürebilir. Tabi bu durum bazı hastalarda daha uzun da olabilmektedir. Hastalar lasik tedavisi sonrası doktorun verdiği kortizonlu ve antibiyotikli damlaları kullanmalıdır. Bunun dışında kısa bir süreliğine suni göz yaşı da kullanılabilmektedir.
Hastaların en çok merak ettiği konulardan birisi de tedavi sonrasında işe ne kadar sürede dönebilecekleridir. Uzmanlar genelde bu konuda iyileşme süreci için 1 hafta izin alınmasını önermektedir. Özellikle çalışılan ortam tozlu ve hijyenik değilse bu süre mutlaka kullanılmalıdır. Fakat hijyenik bir ofis ortamıysa ameliyattan hemen sonra işe dönmek mümkün olmaktadır.